Válassz jó PIN-kódot és jelszót!

Olyat, ami nem tippelhető meg könnyen (ne legyen számsorozat, mint az 1234 vagy karaktersorozat, mint az abcd), nem köthető az egyénhez (születési évszám, becenév, családtag vagy háziállat neve, kedvenc focicsapat és hasonlók), nem szótári szó, van benne vegyesen betű, szám és speciális karakter is (de ne tartalmazzon olyan karaktereket, melyek nem biztos, hogy minden esetben elérhetők, pl. ékezetes betűk)!

Mi az a prepaid kártya?

Tulajdonképpen egy „elektronikus pénztárca”, azaz előre meghatározott összeggel feltöltött kártya, karkötő vagy más eszköz, amely bankszámla nélkül is alkalmas fizetések teljesítésére. A különböző fesztiválokon már gyakran találkozhatsz az érintőkártyáknak ezzel a speciális fajtájával, a „fesztivál-kártyákkal”, de már egyre gyakoribbak azok a prepaid eszközök is, amit bárhol használhatsz elektronikus fizetésre, nem csak egy rendezvényen.

Hányszor vehetek fel ingyenesen készpénzt?

Jogszabály alapján legfeljebb havonta kétszer, összesen 150 ezer Ft-ig lehetőséged van ingyenesen készpénzt felvenni egy választott bankszámládról. Ez a lehetőség nem automatikus, nyilatkozatban kell kérned a banktól, viszont bármely Magyarországon található bankjegykiadó automatából ingyenes a készpénz felvét, nem csak a saját bankodéból.

Mi a bankkártya és mire használható?

A bankkártya a készpénzt helyettesíti, és segítségével elvégezhetsz egy sor műveletet banki nyitvatartási időn túl is. Segítségével információt kaphatsz a bankszámládról anélkül, hogy be kellene menned egy bankfiókba. Vásárolhatsz vele akkor is, ha nincs készpénz a zsebedben, fizethetsz online, egyes bankkártyákkal pedig hitelre is vásárolhatsz. A bankkártyákról bővebben olvashatsz itt.